eng


Родна реч омайна, сладка...
Мисли за chujdicite в съвременния български език

Питате се какво правят тия разсъждения за чистотата на българския език тук ли? Ами езикът също е народно творчество, защото е сътворен от народа. Та решихме да споделим болката си от жестокото осакатяване на родния ни език, което се пробутва умишлено от неколцина и се е подело от мнозина.

Не всички чуждици могат да бъдат вече изхвърлени от речника ни. Много късно е за думи като маса, чанта, панталони, чекмедже, култура, костюм…Тия думи отдавна са изместили изконните български такива. Става въпрос за тези нови чуждици, за които си имаме прекрасни наши съответствия, но въпреки това употребяваме първите. Защо става така? Недостатъчно познаване на родния език? Недостатъчна любов към “всичко българско и родно”? Чуждопоклонничество? Чувство за малоценност? Най-обикновено нехайство? Каквато и да е причината, наяве е едно дребно, най-често неосъзнато предаване на родното. Чужденците, които ни слушат отстрани чуват в речта ни много думи от техните езици и остават с впечатление, че нашият език е беден и неразвит, та затова прибягваме до заемки от техните. Оттам у тях възниква едно леко чувство на превъзходство и пренебрежение към нас. Същото, което и ние, читателю, изпитваме когато чуваме циганите у нас да употребяват български думи в техния език. “Аха,” казваме си, “не могат да си кажат и малкото име без да използват български”. А ние сме същите! Би било добре да не се поддаваме на лъжекултурието на някои списвачи по вестници и говорители по радио и телевизия. Да им пускаме електронна поща или да им се обаждаме по телефона от време на време колкото да им кажем, че не одобряваме набора от чужди думи, които бълват непрестанно.

Употребата на излишни чужди думи в родната говорима и писмена реч показва единствено, че употребяващият ги не владее родният си език, а не че владее чуждият или че е много умен и начетен. Щом доскоро се справяхме без тия чуждици, какво ни пречи да продължим без тях! Просто трябва да си следим приказката за известно време докато свикнем, но не можем да го направим ли? Докога с тая безличност и подражание? Човек почва да се чуди дали делата на Аспарух, Крум, Борис, Симеон, Левски и Ботев не са били напразни...

Има и едно друго изкривяване на езика, което води до обедняването му – заличаването на местните говори заради подражателство на софийския говор. Това вече определено е плод на ниско самочувствие и желание за издигане до…кое всъщност? Нима софийският говор е по-български от варненския, благоевградския или хасковския? Когато български войници са загивали на бойните полета за Родината, някой смятал ли е, че приносът и смъртта на русенлията и свиленградчанина са по-малки от тези на софиянеца, само защото говорели по-различно от него? Нима родопчанинът е по-малко българин от мизиеца; македонецът от добруджанеца или тракиецът от шопа? Всъщност шопите не са виновни, че останалата част от България страда от криворазбрана образованост и ниско самочувствие. Те си говорят по тяхному, а ние сами сме си виновни, дето им подражаваме и по тоя начин заличаваме стари думи и произношения.

Далеч сме от мисълта, читателю, че горното писание ще причини прелом в мисленето и употребата на езика у обикновения българин. Просто това ни гори душите и решихме да го споделим. Ние също далеч не сме безгрешни в това отношение и се опитваме да работим върху грешките си. Надяваме се и вие да се присъедините към нас.

Приложение: Чужди думи, без които… можем*.

Ч У Ж Д И Ц А
БЪЛГАРСКО СЪОТВЕТСТВИЕ
Б Е Л Е Ж К А
Мерси Благодаря Моята любима (А "благодаря" ще рече - "дарявам благо". Красива, благозвучна, НАША дума)
Консенсус Съгласие  
Парламент Народно събрание  
Калкулация Изчисление Де бой, де...
Експозиция Изложение, изложба  
Фен Почитател, запалянко Де гиди дряновица некастрена!...
Килър Убиец  
Дестинация Направление И селските автобуси вече се движат по дестинации…
Круиз Пътуване с кораб  
Барбекю Скара Простете,... но.... ЗАЩО?
Медия Средство за разпространение на новини Е, по-кратка е, но какво от това?
Тийнейджър Подрастващ  
Тишъртка Фанелка Моля??? (не че фанелка е българска, но…)
Шибидах Люк  
Шоу Представление  
Ток шоу Представление/ предаване със събеседници Коя баба няма да си помисли, че става въпрос за поредното повишаване на цената на тока?
Арт Изкуство Ох, на мама френчето!
Индиферентен Безразличен Аууу, ма нидейти, моля ви съ!
Уникален Изключителен, единствен по рода си  
Мол Закрит търговски център  
Оферта Предложение Viva Italia!
Топ оферта Предложение-оръдие Смешен ли ви е преводът ми? А защо не се смеете на "топ оферта"?
Промоция Временно, изгодно предложение  
Бонус Допълнителна печалба/ награда Награда ли?! Червен картон и тухла по зъбите за употребата на която и да е от тия думи!
Депутат Народен представител  

Чудене: Гледаме всяка една от горните чуждици поотделно и съвсем искрено се питаме: Това пък каква ли болна мисъл е била, дето я  вкара в нашия език?!?

*събираме и още такива (вече даже и не събираме)

 

 
igranka logo